
Publicat 16 Iunie, 2020 - 11:54
Cerem păstrarea independenței Fundațiilor Județene de Tineret!
În anul 1990, în patrimoniul fundațiilor județene de tineret au intrat clădirile anterior deținute de Uniunea Tineretului Comunist. Acest amplu patrimoniu format dintr-o sumedenie de spații de diverse dimensiuni, printre care și Casa Tineretului din Timișoara (11.000 mp), au trecut către o administrare independentă, neguvernamentală, a fundațiilor județene de tineret.
Aceste spații au reprezentat în cei 30 de ani locul în care mii de tineri au beneficiat de activități educaționale și recreaționale, implementate de organizații neguvernamentale.
Casa Tineretului din Timișoara, cel mai mare centru de tineret din țară, este administrată din 1990 de către Fundația Județeană pentru Tineret Timiș (FITT), structură federativă din care și noi facem parte. Casa Tineretului a constituit pentru Liga AC un principal reper al activităților organizate de noi pentru studenți. De-a lungul timpului, voluntarii Ligii AC într-un mod direct sau indirect, au contribuit la dezvoltarea FITT și au sprijinit toate demersurile care au dus la forma în care centrul de tineret se prezintă astăzi. Încă din 2016, Casa Tineretului Timișoara este singurul centru de tineret din România care se bucură de acreditarea din partea Consiliului Europei. Acest lucru validează toată munca grea depusă în interesul tinerilor.
Voluntarii Ligii AC au ajutat fizic la renovarea unor părți din clădire, au participat la ședințele de Adunare Generală în care s-au luat deciziile strategice ale fundației, au fost delegați, au ocupat și ocupă și astăzi locuri în Consiliul de Conducere precum și în Biroul Permanent ale FITT. Toată această muncă a avut și o răsplată imensă. Casa Tineretului reprezintă poate singurul spațiu extern organizației pe care Liga AC îl poate numi o a doua casă. Când am întâmpinat dificultăți de orice natură, ușile Casei Tineretului au fost mereu deschise pentru a ne sprijini, pentru a ne oferi consultanță și pentru a ne îndemna să fim mai buni în tot ceea ce facem. Pe deasupra, prin intermediul FITT, am putut să facem mai bine auzită vocea studenților Facultății de Automatică și Calculatoare în discuțiile cu autoritățile publice locale, județene sau chiar central, studenții pe care noi îi reprezentăm fiind în definitiv tineri parte din comunitatea timișoreană.
Toate aceste lucruri au fost posibile doar datorită independenței de care FITT a dispus, fiind condusă doar de tineri aleși de noi, organizațiile membre.
Acum, când preocupările noastre după această perioadă dificilă parcursă ar trebui să fie cu totul altele, tot ceea ce înseamnă FITT astăzi este într-un real pericol!
În anul 2002, Guvernul României a emis o ordonanță de urgență prin care reglementează politizarea fundațiilor județene pentru tineret prin numirea unui număr majoritar de 3 membri ai Consiliului de Conducere de către Consiliile Județene. În acest caz, noi - organizațiile membre- vom mai putea numi doar 2 din cei 5 conducători ai fundațiilor. În acest caz independența FITT ar fi în mod clar afectată, cuvântul nostru, al tinerilor, fiind în minoritatea față de interesele politice și administrative. Mai presus de atât, dacă acest consiliu de conducere nu reușește să se întâlnească în număr majoritar cu regularitate, fundația este desființată, patrimoniul revenind sub administrația Consiliilor Județene.
În anul 2006, adoptarea Legii Tinerilor a reglementat faptul că fundațiile județene de tineret vor fi conduse doar de persoane numite de Adunarea Generală formată din organizațiile membre.
Astfel, independența a fost asigurată până în anul 2019, când discuțiile privind aceeași ordonanță de guvern au fost reluate.
În data de 3 iunie, o nouă lege care prevede dizolvarea fundațiilor a fost inițiată în Parlamentul României.Acum mai mult ca niciodată, tot ceea ce reprezintă fundațiile județene de tineret este pus sub semnul întrebării. Această propunere legislativă, dacă va fi adoptată, va duce la preluarea întregului patrimoniu de către stat.
Considerăm că FITT trebuie condus în continuare exclusiv de tineri, aleși de tinerii din organizațiile membre, altfel pierzându-se esența mișcării de reprezentare a tinerilor în județul Timiș. FITT constituie un pilon de sprijin semnificativ pentru mișcarea studențească din Timișoara și administrează un spațiu de care toți studenții dispun cu titlu gratuit pentru a participa și desfășura activități relevante prin care se pot dezvolta și relaxa. Pe deasupra, Liga AC este o organizație apolitică care respinge ideea de a pune mai presus interesele politice față de nevoile și dorințele exprimate de tineri.
Astfel, Liga AC se opune ferm acestei propuneri legislative.